Afgelopen weekend won ik een Gold Award tijdens de European Design Awards 2023 voor mijn publicatie voor de Sikkens Prize 2022 (Piet Oudolf). Het is alweer de dertiende keer dat ik een European Design Awards heb gewonnen.

Deze publicatie, die ik  eind 2019 ontwierp ter gelegenheid van de Sikkens Prize 2020 voor planetologe Carolyn Porco, kon door de corona maatregelen pas gepubliceerd worden tijdens de Sikkens Prize uitreiking 2022.

Carolyn Porco was als wetenschapper en teamleider verbonden aan de Cassini missie. Porco maakt ons met haar kleurrijke beelden van het heelal bewust van de kwetsbaarheid van ons leven op aarde. Naar het oordeel van het Sikkens Prize bestuur brengt Carolyn Porco in haar baanbrekende werk wetenschappelijke, esthetische en maatschappelijke doelstellingen samen.

De publicatie bevat het laudatio en enkele afbeeldingen van de Cassini missie (omstreeks 2004). De basis is zwart papier, waar doormiddel van een laag zilver en witte inkt de full colour afbeeldingen op mystieke wijze verschijnen in het duistere geheel.

Dit boek presenteert proces en werk van jonge ontwerpers die verbleven in de voormalige (straf)kolonie Veenhuizen. Geïnspireerd door de unieke cultuurhistorische, planologische en architectonische realiteit van dit toekomstige UNESCO Werelderfgoed, sloegen zij de handen ineen met gedetineerden, beleidsmakers en andere betrokkenen. Dit gebeurde op initiatief van embedded design kwartiermaker KETTER&Co en werd begeleid door Design Academy Eindhoven. 

Aan de hand van interviews en dialogen analyseert design researcher Shay Raviv welke randvoorwaarden en gereedschappen aan de basis liggen van een succesvolle en langdurige samenwerking tussen ontwerpers en een lokale gemeenschap.

Betrokkenen en stakeholders reflecteren op het project en de samenwerking, hun inzichten zijn als citaten door de tekst geweven. Het boek is zo in verschillende lagen te lezen.

In lijn met de filosofie van orde en regelmaat van Veenhuizen is de structuur van het boek leidend. Zo komt het orthogonale grid van het gevangenisdorp terug in het ontwerp. Het boekstramien is op iedere pagina in zacht geel zichtbaar en krijgt ieder element strikt een positie op de pagina. De verticale lijnen van het stramien verwijzen ook naar gevangenistralies.

Voor Kunsten ’92 verzorgde ik het ontwerp van dit boekje over de Fair Practice Code. Ik was ook verantwoordelijk voor de visuele indentiteit. De Fair Practice Code is een gedragscode voor ondernemen en werken in kunst, cultuur en creatieve industrie. Het boekje is gedrukt in 3 pantone kleuren. Al flippend door de pagina’s komt het logo in beweging.

Vouwvel / poster voor het ‘Gelders Ondergrond Overleg’ (GOO).
Riso print op groen papier. In opdracht van TwynstraGudde, quotes door Yuri Veerman. Het Gelders Ondergrond Overleg is een netwerkorganisatie waarin professionals werken aan maatschappelijke opgaven waarin bodem, grondwater en ondergrond een rol spelen.